Historiska resa över två sekel

Vi är ett av Sveriges äldsta tryckerier och grundat 1885. Historiskt har vi i alla år levererat trycksaker och på senare år även kompletterat verksamheten med profil- och arbetskläder, skylt, mäss- och profilprodukter mm. Verksamheten ligger i Värmland med kontor i Karlstad och lager och produktion i Årjäng.

HISTORIA

Svanqvist Tryckeri är ett av de äldsta tryckerierna i landet. Verksamheten startades i Holmedal, en mindre ort utanför Årjäng, Värmland av Alfred Svanqvist 1885 under namnet A Svanqvist och son. Femton år senare flyttar verksamheten in i det "Blå huset" intill torget i Årjäng. Sönerna kliver in i verksamheten då Alfred själv ofta är på resande fot. Tryckeriet etableras på andra våningen medan man på bottenplan startar upp en pappers- och bokhandel. Sonen Konrad avlider senare i tuberkulos och den kvarvarande sonen Hugo, driver ensam verksamheten vidare fram till 1948. Då tar Konrads son Filip och Hugos son Erik över verksamheten, med Eriks bror Olle som föreståndare för bokhandeln. Olle driver pappers- och bokhandeln i ?Blå huset? fram till dess att det rivs 1990.

1961 växer däremot tryckeriverksamheten ur "Blå huset" vid torget och flyttas till nybyggda lokaler intill E18 på Backmansvägen, där det ligger kvar än idag. Under 60-talet anses tryckeriet också vara ett av landets främsta rent teknologiskt. Här är Erik verksam ända fram till dess att verksamheten köps upp av Hans Arenö, Conny Gunnarsson och Sune Moberg 1998. Det sätter också Erik i Guniess Rekordbok då han tar världsrekord i "världens längsta sammanhållande och verksamma anställning" som varade från det att han var tretton år gammal 1923 fram till 1997/98. Det blir startskottet för en ny era och tryckeriet byter namn till Svanqvist Tryckeri AB. Tillsammans tredubblar man företagets omsättning genom att både behålla och öka sin marknad rent geografiskt. 2018 köps företaget upp av HELLO kommunikationsbyrå AB, Josefin Wallin och Katrin Luthander.

Under två sekelskiften har Svanqvist Tryckeri levererat trycksaker av bästa kvalitet och vi satsar nu på minst två sekel till. Varmt välkommen till Svanqvist Tryckeri AB, etablerat 1885 i Årjäng, Värmland.

 

  • 1885: A. Svanqvist och son grundas av Alfred Svanqvist.
  • 1905: Man flyttar in i ”Blå huset” vid torget. Konrad och Hugo lät då utöka verksamheten med bok/pappershandel på bottenvåningen.
  • 1918: Hugo Svanqvist tar över verksamheten.
  • 1948: Tryckeriet delas mellan Alfreds sonsöner, Erik och Filip Svanqvist. En tredje sonson, Olle bror till Erik, tar över pappershandeln vid torget i Årjäng, på vars övervåning tryckeriverksamheten bedrivs.
  • 1961: Man flyttar till nybyggda lokaler på Backmansvägen, Årjäng.
  • 1998: Bolaget byter namn till Svanqvist Tryckeri AB och köps upp av Conny Gunnarsson, Hans Arenö och Sune Moberg. Man investerar stort i företaget som moderniseras, vilket i sin tur bidrar till att man lyckas tredubbla företagets omsättning.
  • 2018: Generationsskifte och HELLO kommunikationsbyrå AB, Josefin Wallin och Katrin Luthander köper bolaget och driver Svanqvist Tryckeri AB vidare.

Svanqvist Tryckeri AB anno 1885 Tryckeriet innan flytten till de nya lokalerna på Backmansvägen under 60-talet.